31 Mart 2024 Mahalli SeçimleriDeva PartisiMahalli SeçimlerSeçimlerSiyasetSiyasi Partiler

DEVA Partili Ekmen: “İnsanlar ölmeden, şehirler yıkılmadan tedbirleri almak gerekir”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen katıldığı canlı yayın programında Mahalli İdareler Genel Seçimlerini değerlendirirken; olası İstanbul depremi hakkındaki fikirlerini paylaştı.

“AK Parti, deprem konusunda sınıfta kaldı”

DEVA Partili Ekmen; “İstanbul’un öncelikli sorunları; deprem, ulaşım, yeşil alan ve nüfus hareketleridir. Ekranlarda depremin 2023 Kahramanmaraş merkezli depremle birlikte gündemimize girdiği gibi yaklaşımlar var. Oysa çok yakın tarihte 1999 yılı Gölcük merkezli depremle tehdit altındaki şehirlerden birinin İstanbul olduğu anlaşıldı. Uzmanlar ve devlet de buna uygun birçok çalışmayı yürüttü, ancak AK Partili belediyeler veya Merkezi iktidar eliyle İstanbul’da depreme karşı hangi tedbirlerin alındığını şöyle bir hatırlayalım desek; kayda değer hiçbir şeyin yapılmadığı ortadadır.” dedi.

İstanbul için depreme hazırlığın büyük bir bütçe gerektirdiği ve bunun 100 milyar dolar olduğunun söylendiğini belirten Ekmen, Türkiye bu bütçeyi karşılayacak güçtedir, aslolan iktidarın geçen süre zarfında 10 milyarlarca doları nerede ve nasıl harcadığıdır dedi. 2024 Bütçesinde öngörülen toplam faiz giderinin KKM faizi hariç, 1 trilyon 256 milyardır lira olduğunu hatırlatan Ekmen, “saçma sapan faiz, kur veya nassa dayalı ekonomi tartışmaları yapılmamış olsaydı 2023 ve 2024 yılında faize ayrılan 3 trilyonu aşkın bütçe deprem için kullanılabilirdi.” dedi.

“İnsanlar ölmeden, şehirler yıkılmadan tedbirleri almak gerekir”

2023 Kahramanmaraş depremi için yaklaşık 100 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını hatırlatan Ekmen, “50.000 insanımız ölmeden, on binlerce binamız yıkılmadan, yüzlerce yerleşim yerleri, köy, belde, ilçe ve il viran olmadan bu bütçe neden ayrılmadı?” dedi.

İstanbul depremine hazırlık gerekçesi ile yapılan tüm kentsel dönüşüm projelerinin mahallelerin imar yükünü arttıran birer rant projesine dönüştüğünü belirten Ekmen, oysa yapılaşma hakkı ölçüsüzce arttırılan projeler yerine, daire sayısının aynı kaldığı, hazinenin özel kredi destekleri verdiği kentsel yenilenme yaklaşımı esas alınmalıydı dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu